Saturday, August 1, 2015

Jejaka ini punya impian yang besar. Tetapi leader itu menghinanya. Tetapi dia buktikan tak smpai 1 tahun dia akan berjaya. Alhamdulilah

==Bisnes Online==

Untung bisnes online ini adalah sambil duk sepak bola futsal pun sales boleh masuk.
Saya tengak rakan-rakan yang ada bakat dalam sesuatu benda. Contoh pandai amek gambar. Tetapi, beliau tak jadikan kepakaran itu sebagai sumber pendapatan. Cuma amek upah untuk jadi jurugambar konvo atau nikah pun dh cukup. Pasal bayaran, mulakan dengan percuma kalau boleh. Buktikan kepada orang anda seorang jurugambar yang profesional sehingga orang yg dapatkan services anda perlu membayar upah atas perkhidmatan anda.

Dengan mencari rezeki itu adalah lebih baik berbanding duk buat skim cepat kaya, MLM yang ada skim piramid ataupun perumahan alpapa dan tidak terkecuali skim emas ETA.
Saya tak marahkan awak buat MLM atau bisnes apa2. Tetapi, awak kena ingat tugas utama berniaga adalah kita memudahkan urusan orang lain dan bukannya menyusahkan orang lain. Saya tahu bisnes awak itu boleh memberikan income riban juta juta pun Tetapi pada asas penjualan barang atau services anda itu menyusahkan orang ramai. Cuba fikir balik tentang bisnes yang awak lakukan.

Tak mesti kalau orang kerja makan gaji ini miskin dan awak yang buat bisnes ini kaya. Awak kena ingat bahawa rezeki ini milik Allah swt. Anda mungkin kaya di dunia tetapi kemungkinan anda miskin di akhirat.
Saya suka tgk sahabat sahabat berbisnes berbanding hampa duk layan politik sambil makan popcorn. Nampak sangat anda ini kurang rajin. Nasib la ada bangla kat Malaysia. Ada juga orang nk berkerja.

Akhir kata, sudah masanya Malaysia mendapatkan nafas baru. Turunlah pemimpin yang tidak mendengar suara rakyat. Yang mementingkan poket sendiri. Anda muda di Malaysia ini banyak yang berkelayakkan. Tetapi tidak diberi peluang. Anda selalu memberikan peluang kepada kroni anda sahaja. Sedih la anak pesawah dan kampung mcm saya ini. 
Terpaksa mem'bangla'kan di di tanah air sendiri.

Saya ingin la saya pernah pergi career talk untuk menja REN. Ejen hartanah. Leader itu tanya saya, kamu daripada mana?

saya jawab, "saya daripada Uum, semalam baru mai KL ini. Saya ada datang untuk menuntut ilmu.

leader itu cakap, " Dia macam tak percaya yang saya ini mai daripada Uum sintok kat hujung utara ini semata-mata nak mai talk untuk menjadi REN. Dia tanya saya lagi, "Dia tanya saya lagi berapa lama nk abis universiti?

saya jawab, " Saya baru habis tahun kedua jurusan kewangan, Saya ada 2 tahun lagi nak abis.

Leader itu dengan tegas cakap, : Awak balik bagi abis belajar dulu. Dh abis belajar baru datang sini.

Dalam hati saya jawab, "Saya belum belum grad lagi saya nak buktikan kepada awak yang saya sudah berjaya.

encik S,

entrepreneur, motivator, financial planner.

‪#‎alhamdulilah‬.