Saturday, January 26, 2013

Alam pun bertasbih kepadaNya. Mengapa kita tidak?

Ikramul Kareem UNICAllah, Aku tak layak tuk ke syurgaMu
Namun tak upaya menghadapi 
nerakaMu.
Terima taubatku ampunkan dosaku.
Kerna sesunggunhnya, Engkaulah
Maha Pengampun dosa-dosa besar

Lagu ini sangat memberi inspirasi kepada syawal, memberi ketenangan di saat syawal mencari keredaanNya. Mungkin syawal sudah jauh daripadaNya. Mengapa syawal terasa dari ini semakin jauh daripada Pencipta yang Maha Esa. Syawal, mana dirimu yang selalu mendekatkan diri denganNya. Syawal, kamu kena kuat, kerana sesungguhnya hamba ini tidak kuat menghadapi segala ujian yang melanda. Mana impian kamu syawal, yang selama ini menimpikan rahmatNya, ingin menegakkan agama Islam, selalu bersujud merindui JannahNya, selalu bertaubat padaNya, senantiasa menginsafi dosa-dosa yang dilakukan. Cari kembali dirimu itu syawal!!!!! 
Berikan Hambamu kekuatan, kerana hamba tak upaya menghadapi segala ujian bersendirian.Tiada yang kekal abadi di dunia ini.. 

Alhamdulilah, pagi ini dapat lagi syawal menikmati permandangan indah di kampung halaman. Ketika berada di sini, terasa tenang sangat dengan langit yang membiru dan sawah padi yang terbentang luas menghijau di bumu mu Ya Allah serta bunyi kicauan burung yang berterbang di udara umpama sedang bertasbih ke memujiMu. Terasa diri ini sangat jahil kerana selalu melupaiMu. Ya, Allah engkau pelihara syurga dunia ini daripada kerosakan. Terlalu syawal menyayangi tempat ini.